donderdag 30 mei 2013

oetintwente deurningen deel 1


 
                                       Deurningen deel 1
Vandaaf ga ik per auto een trip maken naar Deurningen.
Ik rij via het Hulsbeek (Oldenzaal) en kom dan in Deurningen. In Deurningen zijn een viertal mooie pleisterplaatsen, die ik vandaag wil bezoeken.
 
Allereerst ga ik naar Landgoed Kaamps. Dit is een indrukwekkende, zeer moderne boerderij met ongeveer 200 koeien en een stier. De koeien gaan zelf, indien zij het tijd vinden, naar de automatische melkmachine. Alles gaat automatisch bij het melken.
De koeien worden bijzonder goed verzorgd.


Ook kan men de kaasmakerij (waar de kaasmakers achter glas bezig zijn) bezichtigen. Van de melk van deze Kaamps-koeien wordt een compleet assortiment ambachtelijke Boer Herbert Caas gemaakt. De Caas wordt geschreven met de C, omdat het extra gezonde kaas is van extra gezonde melk. Caas is namelijk cholesterol verantwoord. Voor meer informatie over Caas kunt u een kijkje nemen op: www.caas.eu. Allerlei zelfgemaakte kazen worden in de winkel verkocht van 40 plus tot 20 plus; ook wordt voor de liefhebber geitenkaas verkocht. Vele kaasprodukten worden afgezet op de kaasmarkt.

 
Kaamps heeft onlangs een aantal nieuwe aktiviteiten erbij gekregen:
Aan de voorzijde (winkelzijde) van de de Schöp (schuur in het Twents) zit de Botterkökk'n (Boterkeuken). Hier kunt u lekker "Boer'n thee leut'n" (High Tea); ook koffie met ouderwets gemaakt gebak is mogelijk, heerlijk!In de achterzijde, ook wel Käsedelle (Kaasdeel) genoemd, kunt u terecht voor een vergadering in boerensfeer of voor een gezellige kaasworkshop. Verder kunt U een rondleiding "Van gras tot kaas" krijgen met een bezoek aan de boerderij; zeer de moeite waard! Ook zijn er excursies op de hooizolder, voor grote groepen.  De zuivelproducten van het eigen bedrijf zijn uiteraard ook direct te koop in de landwinkel (zo gesloten).

Het was een gezellig en leerzaam bezoek! Het bedrijf is ook toegankelijk voor minder validen.
Landgoed Kaamps
Vliegveldstraat 4a, 7561 AT Deurningen
Tel.: 074-2775739
http://www.kaamps.nl/
info@kaamps.nl

 
Nu rij ik naar het centrum van Deurningen een paar honderd meter verderop.

 
Gelukkig hangt het bordje “open” voor het raam; dit museum van de familie Pelster doet “oude tijden” herleven. In dit museum komen oude ambachten tot leven, er is in het museum een tyisch Twents dorpswinkelje, waarin vele oude materialen zijn uitgestald; het is een mooi en sfeervol museum en het is een bezoek meer dan waard.
 
 
De Heer Pelster sr weet op boeiende wijze te vertellen over vroeger.
De koffie staat klaar en de entree is gratis; wel is een vrije gift mogelijk.
Ik ben blij dat ik dit weer heb gezien, een aanrader! Door het bijzonder boeiende verhaal van de heer Pelster sr heb ik geen tijd meer voor mijn andere bezoekjes.
Dit ga ik volgende keer doen in Deurningen deel 2

 
Museum familie Pelster
Oude tijden herleven…
Hoofdstraat naast Pelle's eetcafe
Deurningen
074 2772338 groepen va 10 personen op afspraak!
Het museum is niet altijd open, wilt u zeker zijn dat de heer Pelster aanwezig is dan even een telefoontje.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten