maandag 14 januari 2013

Wintersport in Zermatt (Zwitserland) deel 1

 
 

Zermatt, december 2013

 

Wallis in Zwitserland deel 1


In 2012, kerstvakantie, zijn we vertrokken naar Zermatt en wel op zondag en ook op zondag teruggekomen: het grote voordeel is dat er dan bijna geen verkeer is!
In Kandersteg gingen we op het treintje en kwamen uit bij Goppenstein; deze weg wordt altijd goed onderhouden in de winter; omrijden via Lausanne kan natuurlijk ook. Het scheelt weinig in kosten en in tijd. We rijden nu naar Tӓsch; in dit dorpje, aan de rechterkant, staat een grote parkeergarage waar we de auto kunnen stallen. Er zijn 2100 parkeerplaatsen en reserveren is niet nodig.
Zermatt is immers autovrij!
Voor 5 euro statiegeld pakken we een bagagewagen en laden onze bagage op deze kar; vervolgens gaan we met deze bagagewagen naar de trein; deze Shuttle-trein van de Matterhorn Gotthard Bahn brengt ons met de bagagekar in 12 minuten naar het centrum van Zermatt (de shuttle gaat om de 20 minuten).In Zermatt aangekomen bellen we ons hotel/appartement (via een groot bord en telefoon) en worden we afgehaald met een electro-kar van het station Zermatt en komen zo gemakkelijk in ons  hotel/appartement.

 
 

Wij hebben gekozen voor hotel Alpenrose, enige minuten van het centrum maar wel zeer dicht bij
het begin van de Schwarzsee kabelbahn; wat belangrijk is voor skiërs.
Hotel Alpenrose is een goed, gemoedelijk hotel met goed eten en een redelijke prijs.
Na de lange reis volgt een goed diner in Hotel-Restaurant Alpenrose.

Maandags zijn de skiërs naar Italië gegaan, daar zijn de pistes lang en breed ook zijn de berghutjes goedkoper dan in Zermatt. ( hiervoor nodig skipass International Zermatt – Cervinia , seniorenkorting).

Ik als wandelaar heb ook een abonnement gekocht en wel een Peakpass voor 6 dagen, hiermee kun je als wandelaar heel goed uit de voeten en kun je overal komen ( deze Peakpass is veel goedkoper dan een skipass, geen seniorenkorting ).
 

Aangezien het prachtig weer is, wel veen wind boven in de bergen,  ga ik maandags direkt dichtbij naar het dalstation van de Schwarzwald kabelbaan. Via Schwarzsee kom ik bij Trockener Steg en hier stap ik, na dat ik enkele foto’s had gemaakt van de majestueuse Matterhorn ( 4478 m hoog) over op een gondel.
 

Deze gondel waar 85 personen in kunnen brengt mij naar de kleine Materhorn. (3887 m)
Hier ga ik eerst kijken naar de skiërs die richting Italië gaan, een schitterend uitzicht!


Dan ga ik naar de ijsgrot  (gratis entree met de peakpass); fantastisch idee zo in de gletsjer met uitgehouwen ijsfiguren.
 

 Nu wordt het tijd voor een uitstapje naar het uitzicht-platvorm op  3887 m hoogte met blik op de wondere bergwereld vanaf het hoogste punt van Europa. Per lift ga ik naar boven. Rechts van ons ligt de reusachtige Breithorn ( 4164 m ) Door de wind is het hier ijskoud en – 10 graden!
 
 
De wind zorgt ervoor dat ik weer naar beneden moet aangezien de gondel moeilijkheden heeft met zijwind en omdat men geen risico wil lopen moet iedereen, ook het restaurant-personeel, omlaag in de gondel.
 
 

 


Langzaam laat ik mij “afzakken” en stop in de ijzige kou bij het terras van Restaurant Schwarzsee; hier zijn tot mijn verbazing een aantal zangers temidden van de kou aan het zingen; fantastisch: country, in blote armen zingend in de ijzige kou! Dit hotel- restaurant wordt geleid door de zeer vriendelijke Dave (een van de zangers) en Tanja (uit Oldenzaal).
Binnen neem ik ook een lekkere Glṻhwein en een "Walliser kalte platte
Ik ga nu terug naar Zermatt, naar Hotel Alpenrose  al waar een heerlijke douche en een goede maaltijd wacht!
 
Voor meer foto's zie: www.wandelenwallis.nl onder Zermatt !
 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten