donderdag 29 april 2021

deel 2 Foto's, video's en opmerkingen bij Routes Watermolens in Twente


Johnny Polman

Voordat ik met de autoroutes langs de watermolens in Twente begin eerst nog wat foto's van mijn ochtend-wandeling in de WGL van de waterstad Almelo, het startpunt van de Routes Watermolens in Twente.
 
Indrukken van de WGL van de Waterstad Almelo




                  “Wat leu mött zo nöadig noar 't boetnlaand,

                             mer ze wett nich woar Twente lig ”




 "Van een boer op klompen, gekleed in oude lompen, kun je dikwijls meer leren  dan van alle hoge heren"

 



Ook over de beek scherend, in een flits, 2 ijsvogels gezien.
Te laat voor de  foto, dit laat ik over aan Johnny Polman



Johnny Polman











De WGL van de westelijke groene lang is een fantastisch buitengebied van de waterstad Almelo, het is eigenlijk de achtertuin van de Lifestyle-boulevard van de Waterstad Almelo. Samen met het Beeklustpark, het bosje de Vree en het nieuw ontwikkelde wandelpad door het landgoed Vogelsanck van Huize Bellinckhof met de drie beken (Nieuwe Graven, de Weezebeek en de Almelose Aa) vormt het een prachtig geheel.






Gezicht op de havezate Bellinckhof vanaf het  nieuwe wandelpad in Landgoed Vogelsanck

Hoe werkt een watermolen eigenlijk:

Het Twentse landschap is glooiend met veel 'bergen' of stuwwallen, deze stuwwallen zijn ontstaan ​​in de vroege ijstijd. De bodem was toen het hele jaar bevroren en een dikke ijslaag bedekte toen ook Twente. Vanaf de rand van het landijs drongen vooruitstekende, 100 meter dikke ijstongen de rivierdalen binnen. Zij duwden daarbij met enorme krachten de zijkanten van die dalen weg. Nadat het ijs was gesmolten bleven de stuwwallen in het landschap achter. Deze stuwwallen bestaan ​​uit leem, zand, klei en grind. Door de leemlagen komt water op veel plaatsen spontaan uit de bodem opwellen (bronnen) informatie het via beken wordt afgevoerd.Deze beken komen bij elkaar en worden zodoende steeds groter, het waterverval wordt gebruikt voor het aandrijven van de watermolen.

Een watermolen  is een molen die het stromen van vallen van water, bijvoorbeeld in een beek of een rivier, door middel van een waterrad omzet in rotatie-energie, die nuttig kan worden gebruikt voor het malen van graan of het persen van olie. De energie kon ook gebruikt worden voor andere industriële applicaties: het bewerken van metalen als smeedijzer of koper, het vervaardigen van papier (papiermolen).

Bovenslagmolen

Een bovenslagmolen wordt vooral toegepast op beekjes met een zwakke stroming. Om de kracht van het water optimaal te benutten wordt een beekje met een goot omgeleid om het zo boven op het rad te laten stromen. Soms wordt er voor de molen ook nog een wijer of molenvijver aangelegd, een soort stuwmeer, zodat er minder snel watertekort ontstaat bij het malen.

Een Onderslagmolen

Bij onderslagmolens stroomt het water onder het rad door. Dit type molen komt vooral voor op de wat grotere beken / kleinere rivieren en is typisch voor waterlopen met een klein verval. We vinden deze molen bv op de Dinkel molen "Singraven" bij Denekamp.

 

Film over "hoe werkt de watermolen", ongeveer 7 minuten:

https://www.youtube.com/watch?v=1bs-NV-qMEE 



                                             Johnny Polman


Geen opmerkingen:

Een reactie posten