maandag 2 juli 2012

oetintwente van paardenmelk naar buffelmelk!

Van Paardenmelk naar Buffelmelk!


Vandaag ga ik (met 10 andere bezoekers) naar de paardenmelkerij van boer Sand in Harbrinkhoek (bij Almelo). We hebben ons van te voren aangemeld zodat we niet alleen een filmpje te zien krijgen in de presentatieruimte De Delle bij de koffie, maar een uitgebreide mondelinge uiteenzetting krijgen over de paardenmelkerij. Op humoristische wijze weet boer Sand senior ons te boeien met zijn verhalen over de paardenmelk produkten.
Paardenmelk is sinds de oudheid een goed middel tegen allerlei ziekten. Ook in Duitsland en Oostenrijk is paardenmelk een belangrijk natuur produkt; sommigen drinken paardenmelk omdat ze het lekker vinden, anderen gebruiken paardenmelk omdat ze baat hebben bij de heilzame gezondheidsbevorderende werking van deze melksoort.Paardenmelk versterkt de darmflora en bevordert de stofwisseling en is daarom zeer gezond.
De paarden, de Haflingers, die de melk produceren worden het hele jaar door verwend op de boerderij om gezonde drinkmelk te krijgen.
De paardenmelk wordt veelal omgezet in poeders of tabletten; ook Stutenmilch produkten worden van de paardenmelk gemaakt.
De paardenmelkerij is toegankelijk voor rolstoel/bed en er is een invalidentoilet.

Hierna gaan we via Uelsen, over de grens in Duitsland, naar Gasthof Zum Lönsberg in Hesingen voor een “lekkere hap”.
Na deze “Deutsche Schnitzel” gaan we weer op pad naar Nederland en wel Tilligte, waar de buffels grazen in de Twentse weiden.


We gaan naar “de Buffalofarm Twente” in Tilligte. Vroeger werden hier varkens en koeien gehouden nu waterbuffels en daarnaast wat koeien; dit is de eerste en enige waterbuffel- houderij in Twente Van deze buffelmelk wordt mozzarella, diverse Italiaanse kaassoorten
en ook Nederlandse soorten buffelkaas gemaakt.
Een speciale Italiaanse kaasmaker is op de boerderij werkzaam met uiterst moderne machines.
Het maken van Mozzarella is niet voor een ieder weggelegd daarom is speciaal een Italiaanse kaasmaker aangetrokken, die verstand van kaasmaken heeft.
Tijdens de excursie zien we het gehele bedrijf inclusief de kleine jonge buffels en
mogen we proeven van buffelijs, buffeltruffels of buffelvlees.
Ook wordt ons een kop koffie geserveerd en uitleg over de buffels.


Bij de twee bovenstaande melkboerderijen is het wenselijk van tevoren een afspraak te maken!

Het was een mooie, interessante en leerzame dag in Twente!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten