“Wat leu mött zo nöadig noar 't boetnlaand,
mer ze wett nich woar Twente lig ”
"Van een boer op klompen, gekleed in oude lompen, kun je dikwijls meer leren dan van alle hoge heren"
De WGL van de westelijke groene lang is een fantastisch buitengebied van de waterstad Almelo, het is eigenlijk de achtertuin van de Lifestyle-boulevard van de Waterstad Almelo. Samen met het Beeklustpark, het bosje de Vree en het nieuw ontwikkelde wandelpad door het landgoed Vogelsanck van Huize Bellinckhof met de drie beken (Nieuwe Graven, de Weezebeek en de Almelose Aa) vormt het een prachtig geheel.
Gezicht op de havezate Bellinckhof vanaf het
nieuwe wandelpad in Landgoed Vogelsanck
Hoe werkt een watermolen eigenlijk:
Het Twentse landschap is glooiend met veel 'bergen' of stuwwallen, deze stuwwallen zijn ontstaan in de vroege ijstijd. De bodem was toen het hele jaar bevroren en een dikke ijslaag bedekte toen ook Twente. Vanaf de rand van het landijs drongen vooruitstekende, 100 meter dikke ijstongen de rivierdalen binnen. Zij duwden daarbij met enorme krachten de zijkanten van die dalen weg. Nadat het ijs was gesmolten bleven de stuwwallen in het landschap achter. Deze stuwwallen bestaan uit leem, zand, klei en grind. Door de leemlagen komt water op veel plaatsen spontaan uit de bodem opwellen (bronnen) informatie het via beken wordt afgevoerd.Deze beken komen bij elkaar en worden zodoende steeds groter, het waterverval wordt gebruikt voor het aandrijven van de watermolen.
Een watermolen is een molen die het stromen van vallen van water, bijvoorbeeld in een beek of een rivier, door middel van een waterrad omzet in rotatie-energie, die nuttig kan worden gebruikt voor het malen van graan of het persen van olie. De energie kon ook gebruikt worden voor andere industriële applicaties: het bewerken van metalen als smeedijzer of koper, het vervaardigen van papier (papiermolen).
Een Onderslagmolen
Bij onderslagmolens stroomt het water onder het rad door. Dit type molen komt vooral voor op de wat grotere beken / kleinere rivieren en is typisch voor waterlopen met een klein verval. We vinden deze molen bv op de Dinkel molen "Singraven" bij Denekamp.
Film over "hoe werkt de watermolen", ongeveer 7 minuten:
https://www.youtube.com/watch?v=1bs-NV-qMEE
Johnny Polman
Geen opmerkingen:
Een reactie posten