donderdag 28 maart 2013

Wintersport in Serfaus


Korte ski-en winterwandelvakantie van Woensdag tot Zondag in Serfaus in Oostenrijk.

(20 t/m 24 maart 2013)

Woensdag zijn we vroeg vertrokken; over de Fernnpass met vignet (er wordt gecontroleerd) reden we naar Serfaus.

 
De 13 bochten ri. Fiss doen denken aan een “echte” pas. Na Fiss komen we bij Serfaus en we gaan door de hoofdstraat, Dorfbahnstrasse, naar het einde van Serfaus, dichtbij de pistes en de skiliften; rechts van ons ligt Hotel Gabriela. ( www.gabriela-serfaus.at ) De auto wordt, nadat de bagage is uitgepakt, door de hoteleigenaar persoonlijk in de ondergrondse garage gezet. Bij vertrek rijdt hij de auto weer voor de ingang van het hotel; super service. Trouwens Hotel Gabriela is een super onderkomen: Jausen, wellness en zeer goed eten.

 

 
De skipassen en het ski-hok vinden we direkt aan de overzijde van de straat; met de ski-pass kunnen we het verwarmde hok openen en dichtdoen. Het is met de ski’s slechts 50 m tot de kabelbanen.Donderdag gaan de skiërs, gebruik makend van de verschillende kabelbanen diverse tochten maken; het is een prachtig skigebied; op grote hoogte bij de Masner is de sneeuw altijd zeer goed!

 Als winterwandelaar heb ik mij ook een skipas gekocht, zodat ik de mooiste winterwandelingen kan maken op hoog niveau en zo kan ik het hele gebied Serfaus-Fiss-Ladis doorkruisen en alle berghutten aandoen. Het weer is vandaag super!


Ik ga deze eerste dag met de Komperdellbahn naar Panorama-restaurant Komperdell en dan met de Lazidbahn naar Restaurant Lassida; hier op de Lazidkopf heb ik een schitterend uitzicht! (2346 m). Het is mogelijk om met de Masner pistenbully als passagier mee te gaan dwars door de besneeuwde bergen op grote hoogten in dit prachtige gebied,door een gebied waar de wandelaars en skiërs niet komen; onderweg wordt een simpel bergrestaurant aangedaan (wel toegankelijk voor skiërs). Dit jaar ga ik niet weer mee en kies nu voor het wandelen!Na de koffie op het terras van Restaurant Lassida ga ik weer met de kabelbaan ( Lazidbahn) terug naar restaurant de Komperdell en hier start mijn wandeling; de Panorama Genussweg, een zeer fraaie wandeling met vele bankjes en uitzichtpunten.
 


Onderweg zijn er zelfs ligstoelen die voorzien zijn van prachtige muziek en fraaie uitzichten.
 
 
Wat verder, na anderhalf uur, op deze Panorama Genussweg kom ik bij het startpunt van twee kabelbahnen; de Waldbahn naar Fiss en de Sunliner naar Serfaus. Ik neem de Sunliner kabelbaan, die dus weer terug gaat naar Serfaus.

 

 
In Serfaus even op een goed en zonnig terras gezeten met uitzicht op de skipiste en kabelbanen daarna Jausen (hapje en drankje) in ons Hotel en dan de sauna in.
Het was een prachtige dag!Vrijdag weer stralend weer! Kaiserwetter noemen ze dat in Tirol! Nu met de Alpfkopfbahn naar de Alpfkopf op 2022 m en dan wandelend naar restaurant Komperdell op 1980 m ; hier ga ik koffiedrinkend van het uitzicht genieten. Hierna wandel ik een stukje over de rodelbahn en dan volgt een lange wandeling over de Genusserlebnisweg “Six Senses” .
 

Onderweg kom ik langs de mooi gelegen Rodelhütte. Mooi en gezellig bergrestaurant. Dan wandel ik door naar Serfaus en ga daar naar mijn terras. Om 4 uur is het tijd voor de Jause (kleine tussenmaaltijd) in hotel Gabriela en dan vlug de sauna in voor het galadiner met 7 gangen.
 
Heerlijk gewandeld en een prachtige dag!


 
Zaterdag weer schitterend weer!
Vandaag kabel ik met de Sunliner omhoog en ga dan een stuk wandelen via de Panorama Genussweg naar Moseralm en dan met de Moseralmbahn naar beneden naar Fiss.

 


Nu weer kabelend omhoog met de Schonjochbahn  naar Steinegg (1920 m) en verder omhoog naar Fisserjoch en restaurant Bergdiamant (2436 m). Prachtig uitzicht en genoten van “Kaffee und Kuchen”.
 Ik wil nog graag een wandeling maken langs bergrestaurant “Leithe Wirt” en langs het beekje de Leithe, daarom ga ik nu weer omlaag kabelen naar Fiss en dan wandel ik door Fiss naar de Waldbahn.
 
Bij de uitgang van de Waldbahn ga ik linksom achter het gebouw naar beneden en 50 m verder volg ik de bordjes Leithe Wirt.

 Op het terras van de Leithe wirt laat ik mij de "Veltliner Wein" weer goed smaken en in Serfaus zoek ik mij weer een plaats op mijn terras, alvorens ik mij in hotel Gabriela weer laat verwennen met Jause en sauna. Tijdens de slotavond  kregen we nog een prima maaltijd voorgeschoteld.
 
Zondagmorgen na een zeer uitgebreid ontbijt was het koffers pakken en keerden we tevreden en gebruind huiswaarts naar ons aller Twente.

Zie verder www.oetintwente.nl voor de kleine bergen!
 

zaterdag 2 maart 2013

Lech wintersport febr 2013


                           LECH WINTERSPORT https://fietsroutestwente.blogspot.com/2013/02/lech-wintersport.html                       deel 1

Woensdag
Op de zijkant van Gasthof Post zien we toevalligerwijze deze schildering van de gouden koets.

Sneeuw en de weersvoorspelling is ook sneeuw en wolken voor de hele dag.
We gaan daarom naar St Anton met de bus. Hier gaan we met de, technisch indrukwekkende, Galzigbahn omhoog en dan weer met de Vallugabahn naar 2811m.
Wij hadden slecht zicht; bij mooi weer is het aan te bevelen voor de wandelaar om een dag met bus en kabelbaan naar St Anton te gaan.


Ook s’ middags nog met de Rendlbahn omhoog gegaan; hier brak de zon gelukkig even door!
Terug met de bus naar Lech, waar we de prachtige kerk nog hebben bezocht, zeer de moeite waard!


Donderdag
Gelukkig weer zonnig weer, wel koud!
Vanmorgen wandel ik naar Lech en dan stap ik op de kabelbahn naar Rṻffikopf; tot mijn verbazing is koningin Beatrix met 3 beveiligers ook in de gondel. Bovengekomen zijnde skiet de Koningin als een volleerd skiër over de rode piste naar beneden!


Ik ga rustig hierboven bij de Rṻffikopf weer een mooie wandeling maken en na het gebruik van een koffie ga ik weer naar beneden naar Lech. Omhoog kabelen voor de lunch bij Pension Sabine.
Dan wandelend omlaag naar Lech en hier stap ik op de bus naar Zug; een mooi dorpje met kleine kerk en een mooi restaurantterras.
Na een middagdrankje wandelen we van Zug naar Lech door de mooie natuur (ongeveer 3 km).
Onderweg komen we nog een gems tegen!
Dan kabelend naar Oberlech, naar Pension Sabine en in de sauna.


Het was een supermooie vakantie in Oberlech bij pension Sabine, ook goed van slapen en eten.

vrijdag 1 maart 2013

Lech wintersport 2013


Lech wintersport skiën en winterwandelen febr 2013 deel 3

Maandag
 
Weer een prachtige dag, wel s’ morgens 18 graden minus; maar al gauw is de kracht van de zon zodanig dat het niet koud aanvoelt. Ik wandel klein stukje in Oberlech omhoog naar de Petersbodenbahn; hier ga ik in de kabelbaan voor 4 skiërs zitten, met behulp van de gastvrije bediende, die de kabel laat stoppen is dit “een fluitje van een cent”. Hier ga ik wandelen via Tannegg Kriegeralpe Oberlech naar Lech. Fantastische uitzichten!


 
 
In Lech ga ik s'middags weer met de Rṻffikopfbahn omhoog en zit toevalligerwijs met Koningin Beatrix in de gondel (met 3 beveiligers); ik zie dat zij kordaat de rode piste neemt als een volleerd skiër.
Zelf neem ik weer een drankje op mijn bekende terras van bergrestaurant Rṻffikopf.
Ik ga na een korte wandeling omlaag maken naar de bankjes en geniet van het uitzicht en de skiërs.


Ik ga al kabelend weer omlaag naar Lech en kabel nu ook omhoog naar Oberlech.
Na de sauna is het heerlijk rusten en volgt weer een goed diner.

 Dinsdag
Helblauwe hemel en 18 graden vorst, fantastisch! Ik ga met de skibus naar Zṻrs; aan het eind van het dorpje stap ik uit en ga in de ouderwetse gondel, Trittkopf. Boven is geen restaurant dus na enige foto’s genomen te hebben ga ik weer omlaag.
Ik wandel langs het dorp en neem de Seekopfbahn deze “open bahn” is ook voor wandelaars.
Omhoog kom ik uit bij een groot restaurant met vele ligstoelen en prachtig uitzicht!


Na enige uren ga ik weer omlaag en nu als enige in de open kabelbahn; ik hing nu wel erg hoog boven de berghelling, dit was even wennen maar erg mooi!
Van Zṻrs wandel ik terug naar Lech; mooie wandeling; ongeveer 5 km.


s’ Avonds eten we niet in Pension Sabine wegens Ruhetag en gaan we naar restaurant Hṻsnr8 in Lech, tegenover Gasthof Post (verblijfplaats koninklijke familie) . Hṻsnr8 is een zeer goed altmodisch en druk restaurant, waar je het beste voor je vakantie kunt reserveren!
 
 

’s Avonds met de kabel weer naar Oberlech!

 

Lech Wintersport febr 2013


Lech wintersport skiën en winterwandelen febr 2013 deel 2

 

De skiërs kunnen naast der WeisseRing (http://www.derweissering.at/HD/index.php ) ook diverse mooie en vooral rode en blauwe pistes nemen in het gehele gebied. De skipas is zelfs geldig in St. Anton, alhoewel je dan een stukje met de bus moet. Voor de zeer goede skiër is off-piste skiën daar heel gewoon; wel gevaarlijk in verband met lawines (let op de tv en borden voor het lawinegevaar bij off-piste skiën). Ook voor kinderen is het een ideaal gebied.
 

 

Ik zal als niet-skiër mijn wandelingen in deze week kort beschrijven:

Zaterdag, de aankomstdag, korte wandeling omlaag van Oberlech naar Lech en het dop Lech wat verkend met "kaffee und kuchen"; met de kabelbaan (bergbahnen Oberlech) weer  omhoog naar Oberlech en dan klein stukje omlaag wandelen naar Pension Sabine waar een heerlijk diner op ons wacht.
Zondag In Lech met de Rṻffikopfbahn naar Rṻffikopf Bergstation gegaan (op 2350 m).
Bij dit Restaurant, Bergstation Rṻffikopf, heb ik heerlijk in de zon gezeten en gegeten in een goede koninklijke ligstoel. 
Op het uitzichtplatvorm heb je een prachtige indruk van de witte bergen rondom. De hoogte van de bergen is niet zo bijzonder, terwijl toch de indruk wordt gevestigd dat je op zeer hoog niveau zit; waarschijnlijk door de besneeuwde toppen en dalen en de vele sneeuwmassa’s; het is in één woord een fantastisch gebied! Hierna ga ik een winterwandeling maken over het wandelpad Ruffikopf (1,2 km); ik ga eerst ook even omhoog wandelen om te zien hoe Engelse waaghalzen off-piste omlaag gaan vanaf de Rṻffikopf.

 
 Na de winterwandeling ga ik nog even pauzeren bij het bergrestaurant, even van de zon en het uitzicht genieten en dan ga ik weer huiswaarts, naar Pension Sabine in de sauna..